Geplaatst op

Heb ik niet te veel genomen?

schutbald

TERUG IN DE TIJD: schetsvoorstel schutblad voor prentenboek ‘Hoeveel land heeft een mens nodig?’ voor de Zuid – Koreaanse uitgeverij Book21 | ISBN:978-89-509-2386

Uiteindelijk koos de uitgever voor een schutblad, dat een overzicht geeft van alle titels uit de serie over filosofen & schrijvers. Het groene blad aan de boom is Tolstoj met ‘Hoeveel land heeft een mens nodig?’

De vraag die Tolstoj in de titel aan de lezer stelt, wordt beantwoord door de boer Pachom. De tsaar stelt hem namelijk voor, om in een wijde kring over zijn terrein te wandelen en alles wat Pachom voor zonsondergang kan belopen mag hij daarna het zijne noemen. ‘Heb ik niet te veel genomen?’ en ‘Wat, als ik niet op tijd kom?’ vraagt Pachom zich af, als de zon niet ver meer van de horizon vandaan is. Als de zon ondergaat staat hij net weer naast de tsaar. Echter heeft Pachom uiteindelijk niet veel land meer nodig, aangezien hij ter plekke dood neervalt. Zo krijgt Pachom het stuk land dat nodig is voor zijn graf.